O instanţă din ţară a menţinut amenda de 200 de lei pentru un tânăr care a criticat pe Facebook Poliţia Locală fososind apelativele de „maimuţoi”, „fetiţe” sau „bulangii”, considerate cuvinte jignitoare de către judecător
Loading...
Judecătoria Piteşti a concluzionat că apelativele „maimuţoi” sau „bulangii” se încadrează în sfera noţiunii de cuvinte jignitoare, potrivit Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Judecătorii au respins astfel solicitarea unui bărbat de anulare a unei amenzii de 300 de lei primită în ianuarie 2019 după ce i-a numit pe poliştii locali din comuna Bradu (Argeş) „fetiţe”, „maimuţoi” şi „bulangii”. Bărbatul era nemulţumit că strada din faţa casei sale refula la fiecare ploaie şi inunda strada cu mizerii. Acesta a cerut poliţiei locale să amendeze compania de apă şi canal. Când problema a persistat, bărbatul a decis să-şi spună oful pe pagina sa de Facebook.
Loading...
„A venit poliţia locală şi mi-a spus clar agentul că are ordin să îmi facă cadou. Şi mi-a făcut cadou o amendă de 300 de lei. Am folosit cuvintele maimuţoi şi fetiţe. Nu cred că pot fi considerate jignitoare. Ce anume, de bulangiu? Ăsta, în DEX, nu înseamnă neapărat un cuvânt jignitor, poate să fie recepţioner, primitor sau ospitalier. Acum ... fiecare interpretează în modul în care înţelege”, a declarat bărbatul în apărarea sa. Astfel că a decis să conteste amenda în instanţă.
În faţa judecătorului, Poliţia Locală a susţinut că, în sensul uzual al celor două expresii, ele constituie jigniri. „Apelativul maimuţoi reprezintă o jignire, fiind un termen peiorativ adresat unui bărbat foarte urat, iar în contextul folosit de petent acest cuvânt are sensul de a arată că poliţiştii locali din Bradu, în opinia să, sunt nişte persoane extrem de proaste. Referitor la termenul bulangiu, a arătat că acesta are în mod şi mai vădit un caracter jignitor, termenul în sine reprezentând un termen depreciativ, peiorativ pentru un homosexual pasiv,” a fost poziţia poliţiştilor.
Judecătoria Ploieşti a dat dreptate poliţiei locale, considerând că „apelativele folosite se încadrează în sfera noţiunii de cuvinte jignitoare în sensul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991. În primul rând, apelativul maimuţoi este folosit în mod peiorativ, fiind o jignire care arată că petentul desconsideră agenţii constatatori ai Poliţiei Locale. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, acest apelativ este folosit în limbajul familiar cu un sens depreciativ, semnificând un bărbat care obişnuieşte să imite pe alţii. În al doilea rând, apelativul bulangiu este de notorietate un termen depreciativ cu privire la persoanele cărora le este adresat. Prin urmare, fapta petentului din dată de 27.01.2019 se circumscrie elementului material al contraventiei prevăzute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991,” a motivat instanţa. În plus, instanţa a arătat că postările şi comentarii efectuate de către bărbat pe profilul său de Facebook întrunesc cerinţele de a se considera efectuate într-un loc public, făcând trimitere la decizia Curţii Supreme care a stabilit caracterul public al postărilor pe reţelele de socializare. Sursa: adevarul.ro
0 Comentarii